ßßß
Cookit - przepis na Gołąbki grzybowe w liściach lebiody
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gołąbki grzybowe w liściach lebiody
Składniki
Ryż
Mięso mielone
Grzyby suszone
Jajko
Sól
Pieprz
Estragon
Majeranek
Lubczyk
Mleko
Mąka
Cebula
Masło
Wykonanie
duże liście lebiody purpurowej3/4 szkl
ryżu
200 g
mięsa mielonego
2 łyżki
grzybów suszonych
utłuczonych1
jajko
sól
pieprz
szczypta
estragonu
majeranek
lubczyk
na sos200 ml
mleka
1 łyżka
mąki
1 łyżka
grzybów suszonych
potłuczonychpół
cebuli
łyżka
masła
Ryż
ugotować w podwójnej objętości
wody
odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z
mięsem
,
grzybami
,
jajkiem
i
przyprawami
.Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć.
Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką
oliwy
i pół szkl
wody
. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min.
Mleko
wymieszać z
maką
i
grzybami
,
masło
przysmażyć z
cebulką
, dodać rozrobione
mleko
i
przyprawy
i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5-7 min . Sos zmiksować przy pomocy blendera.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/06/goabki-grzybowe-w-lisciach-lebiody.html
Przepisy powiązane
KLOPSY Z RYŻEM
Opieńki w roli głownej - Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.
Zielone gołąbki z grzybową nutą
Pierogi z kapustą i grzybami
Uszka z grzybami do barszczyku wigilijnego
Składniki powiązane (0)