ßßß
400 gr opieniek (mogą być mrożone)1 cebulapół szkl mleka200 ml śmietany1 łyżka mąkisólpieprz300 gr mięsa mielonego1 jajkoszczypta estragonunatka pietruszkiszczypta majeranku3 łyżki bułki tartejtłuszcz do smażenia100 gr grzybków, pół posiekanej cebuli przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Mięso wymieszać z przysmażonymi grzybkami, jajkiem przyprawami ( sól,pieprz,estragon,majeranek) i 1 łyżką bułki tartej. Z przygotowanej masy robić małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.Na łyżce oleju przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać 300 gr opieniek podlać mlekiem i zagotować, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu , wymieszać i zagotować, Doprawić solą i pieprzem. Kotleciki podawać z duszonymi opieńkami i dowolną surówką.