Wykonanie
400 gr opieniek (mogą być mrożone)1
cebulapół szkl
mleka200 ml
śmietany1 łyżka
mąkisólpieprz300 gr
mięsa mielonego1
jajkoszczypta
estragonunatka pietruszkiszczypta
majeranku3 łyżki
bułki tartejtłuszcz do smażenia100 gr
grzybków, pół posiekanej
cebuli przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso wymieszać z przysmażonymi
grzybkami,
jajkiem przyprawami (
sól,
pieprz,
estragon,
majeranek) i 1 łyżką
bułki tartej. Z przygotowanej masy robić małe kotleciki i panierować w
bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.Na łyżce
oleju przyrumienić posiekaną
cebulkę, dodać 300 gr opieniek podlać
mlekiem i zagotować, pogotować ok 10 min,
śmietanę wymieszać z
mąką, dodać do sosu , wymieszać i zagotować, Doprawić
solą i
pieprzem. Kotleciki podawać z duszonymi opieńkami i dowolną surówką.