Wykonanie

ciasto450 g
mąki300 ml wrzątku1 łyżka
oleju1 łyżeczka
solinadzienie2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek1
cebulatłuszcz do smażenia
majeranekszczypta
estragonu3 kromki
chleba (bez skórki)1
jajkoMąkę wsypać do miski, dodać
olej i
sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto.
Cebulę drobno posiekać,
chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć
cebulę, dodać
grzyby i
przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu.Wystudzić, dodać
chleb i
jajko. Wymieszać.Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem .Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną
cebulką.