ßßß Cookit - przepis na CHLEB CEBULOWY

CHLEB CEBULOWY

nazwa

Wykonanie

Chleb cebulowy jest jednym z moich ulubionych,chyba za swój smak i zapach.Pieczenie jego nie wymaga posiadania zakwasu wiec każdy może go upiec w domu,bez żadnych problemów.
SKŁADNIKI:
5 szklanek mąki
1 łyżka soli
2 szklanki wody(ciepłej)
1/2 kostki drożdży 100 gramowych
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy rozrobione drożdże w szklance wody i sól.Dolewając druga szklankę wody wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto(gdyby zbyt bardzo się kleiło dosypujemy odrobinę maki).
Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na oliwie z odrobiną soli.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę,dodajemy podpieczoną cebulkę i podsypując mąką zagniatamy ciasto,ugniatamy do momentu aż cebulka się wgniecie.Formę o wymiarach 40/14 cm.wysypujemy mąką.
Ciasto rozciągamy dopasowując do formy i delikatnie przekładamy.
Smarujemy wierzch chleba rozmąconym jajkiem.Pozostawiamy je jeszcze do lekkiego wyrośnięcia,na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.200*C.Pieczemy chlebek 45 minut,zmniejszając temperaturę do 150-160*C po 20 minutach(kiedy to chlebek już nabierze złotego koloru i ładnie wyrośnie).
Upieczony chlebek wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę,na której ostygnie.
Czasami skuszę się na jeszcze ciepłą piętkę i to z masłem,jest pyszna...
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/chleb-cebulowy.html