Wykonanie
Chleb cebulowy jest jednym z moich ulubionych,chyba za swój smak i zapach.Pieczenie jego nie wymaga posiadania zakwasu wiec każdy może go upiec w domu,bez żadnych problemów.

SKŁADNIKI:5 szklanek
mąki1 łyżka
soli2 szklanki
wody(ciepłej)1/2 kostki
drożdży 100 gramowych1
cebula2 łyżki
oleju1
jajko do posmarowania
chlebaPrzygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy rozrobione
drożdże w szklance
wody i
sól.Dolewając druga szklankę
wody wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto(gdyby zbyt bardzo się kleiło dosypujemy odrobinę
maki).Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.W
między czasie
cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na
oliwie z odrobiną
soli.Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę,dodajemy podpieczoną
cebulkę i podsypując
mąką zagniatamy ciasto,ugniatamy do momentu aż
cebulka się wgniecie.Formę o wymiarach 40/14 cm.wysypujemy
mąką.Ciasto rozciągamy dopasowując do formy i delikatnie przekładamy.Smarujemy wierzch
chleba rozmąconym
jajkiem.Pozostawiamy je jeszcze do lekkiego wyrośnięcia,na około 20 minut.Piekarnik rozgrzewamy do temp.200*C.Pieczemy chlebek 45 minut,zmniejszając temperaturę do 150-160*C po 20 minutach(kiedy to chlebek już nabierze złotego koloru i ładnie wyrośnie).Upieczony chlebek wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę,na której ostygnie.Czasami skuszę się na jeszcze ciepłą piętkę i to z
masłem,jest pyszna...Smacznego!
