Wykonanie
Jest to przepyszny chlebek orkiszowy bez pszenicy, robi się go bardzo łatwo i szybko. A smakuje obłędnie.Zapraszam do pieczenia :)Składniki

650 g
mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej
wody;Opakowanie
drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
białego cukru;1 łyżka
oleju;1
jajo do posmarowania po wierzchu;2 łyżki
płatków owsianych, górskich do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj.
mąkę,
drożdże,
sól,
cukier) i wymieszać.Dodać
wodę i
olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do
ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.
Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej
mąką.Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym
jajkiem, ponacinać i posypać
płatkami owsianymi.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec
chleb przez kolejne 20 minut.Upieczony
chleb jeszcze ciepły skropić zimną
wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.Smacznego:)
