Wykonanie
Nie ukrywam, że zrobienie takich
chlebków pita to dość czasochłonny proces i trzeba sobie zarezerwować dobrych kilka godzin. Powodem jest trzykrotne wyrastanie ciasta.
Chlebki za to wychodzą miękkie i puszyste, łatwo się otwierają no i przede wszystkim są super smaczne. Jeśli mamy więc trochę wolnego czasu, warto poświęcić go na upieczenie sobie własnych
chlebków, w które można napchać świeżych chrupiących warzyw, albo zrobić sobie kebaba, po którym nie będzie nam grozić śmiertelne zatrucie:)
Co nam będzie potrzebne: (przepis na 5
chlebków)- 2 szklanki
mąki– 1/2 szkl. letniej, przegotowanej
wody– 2 łyżki
oleju– 10g świeżych
drożdży– 1 łyżeczka
soli– 1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:do dużego naczynia, najlepiej miski , przesiewamy
mąkę i robimy zaczyn
drożdżowykiedy mamy już gotowy zaczyn dodajemy resztę
wody,
sól,
olej, mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto; powinniśmy wyrabiać je ok. 10 minut, aż
zrobi się gładkie i elastyczne, jeśli będzie się za bardzo kleić można podsypać stolnicę
mąkąwyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski podsypanej
mąką, przykrywamy czystą lnianą ściereczką lub ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę
wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części, z każdej formujemy bułeczkę, odkładamy na podsypaną
mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia znowu na ok. godzinę
wyrośnięte
chlebki rozwałkowujemy delikatnie na placki o grubości ok 0,5-1 cm, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min.
po tym czasie wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 230ºC) na jakieś 6-7 min. aż
chlebki „napuchną” i lekko przyrumieniąwyjmujemy z piekarnika i studzimy lekko przed podaniemSmacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments