ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Słone ciasto chlebowe wypełnione pyszną cebulką.
Składniki:
pół kubka ciepłej wody
łyżeczka drożdży instant
pół łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
łyżka oleju
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka majeranku
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
jajko (można pominąć) na nadzienie: 4 cebule
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.
Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, można dodać kawałki boczku lub startą marchewkę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw.
Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego cebularza i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/11/cebularze.html