ßßß
Focaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze.Składniki:pół kubka ciepłej wodyłyżeczka drożdży instantpół łyżeczki cukru2 szklanki mąkiłyżka olejuczubata łyżeczka oreganoczubata łyżeczka majerankułyżeczka solipół łyżeczki pieprzujajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut.Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i ropłaszczam ręką, można wałkiem. Dla uzyskania kształtu serca: odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakładam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.