ßßß Cookit - przepis na Rybki z ciasta drożdżowego

Rybki z ciasta drożdżowego

nazwa

Wykonanie

Ciastka w wersji wytrawnej.
Składniki:
pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki drożdży instant
pół łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
łyżka oleju
łyżeczka majeranku
łyżeczka soli
jajko (można pominąć)
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.
Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/rybki-z-ciasta-drozdzowego.html