ßßß
na ciasto;
2 szkl mąki1 łyżka smalcu2 jajka1 łyżka śmietanyszczypta soliszczypta pieprzunadzienie z buraczków2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g200 ml mleka3 łyżki makiszczypta soli3 łyżeczki cukru
pieprz1 łyżka octu winnego1 cebulałyżka oleju do smażenia1 cukinia (mała)500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski)1 kulka mozzarelli1 papryczka chilioregano(ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy)Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty.
Buraczki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała.Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć buraczki, na wierzchu ułożyć kiełbaski, i pokrojoną mozzarellę, posypać oregano i posiekaną papryczką chili (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy do lepszej kolorystyki.)Piec ok 30 min w temp 190 st.
