Wykonanie

na ciasto;

2 szkl
mąki1 łyżka
smalcu2
jajka1 łyżka
śmietanyszczypta
soliszczypta
pieprzunadzienie z
buraczków2
buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g200 ml
mleka3 łyżki
makiszczypta
soli3 łyżeczki
cukru
pieprz1 łyżka
octu winnego1
cebulałyżka
oleju do smażenia1
cukinia (mała)500 g frankfurterek (
cienkie kiełbaski)1 kulka
mozzarelli1
papryczka chilioregano(ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy)Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty.
Buraczki zetrzeć na tarce,
cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do
buraczków, doprawić
solą ,
pieprzem,
cukrem i
octem, dodać
mleko i
mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała.Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć
buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą
cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć
buraczki, na wierzchu ułożyć
kiełbaski, i pokrojoną
mozzarellę, posypać
oregano i posiekaną
papryczką chili (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy do lepszej kolorystyki.)Piec ok 30 min w temp 190 st.

