Wykonanie

Wcześniej do
buraczków nie dodawałam
jabłka i
śmietany , więc postanowiłam spróbować, oczywiście można zrobić ze
śmietaną i bez
śmietany... Przepis znalazłam tutaj i cytuję za autorką..1 kg
buraków równej wielkościduże kwaskowe
jabłkocebulałyżka
smalcu lub 2 łyżki
olejułyżka
mąkisólcukierświeżo zmielony
biały pieprzśmietanaocet winny lub
jabłkowyUmyte i osuszone
buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy
jabłko** wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych .Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną
cebule, gdy się zeszkli dodajemy
mąkę, razem zasmażmy, często mieszając, aż
mąka nabierze złocistej barwy. Na zasmażkę wrzucamy
jabłko i
buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy
śmietanę w ilości według własnych upodobań
smakowych.*można również ugotować je w łupinkach**ja zazwyczaj ścieram je na tarce o dużych otworach.Musiałam spróbować również ze
śmietaną ..