ßßß Cookit - przepis na Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

nazwa

Wykonanie

Wcześniej do buraczków nie dodawałam jabłka i śmietany , więc postanowiłam spróbować, oczywiście można zrobić ze śmietaną i bez śmietany... Przepis znalazłam tutaj i cytuję za autorką..
1 kg buraków równej wielkości
duże kwaskowe jabłko
cebula
łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
łyżka mąki
sól
cukier
świeżo zmielony biały pieprz
śmietana
ocet winny lub jabłkowy
Umyte i osuszone buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy jabłko** wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych .
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną cebule, gdy się zeszkli dodajemy mąkę, razem zasmażmy, często mieszając, aż mąka nabierze złocistej barwy. Na zasmażkę wrzucamy jabłko i buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę w ilości według własnych upodobań smakowych.
*można również ugotować je w łupinkach
**ja zazwyczaj ścieram je na tarce o dużych otworach.
Musiałam spróbować również ze śmietaną ..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/buraczki-zasmazane.html