ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni i jabłek z pesto. Zupa dyniowa.

Krem z dyni i jabłek z pesto. Zupa dyniowa.

nazwa

Wykonanie

Kremowa zupa z dyni i jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne.
Składniki:
1 kg dyni (użyłam hokkaido)
2 średnie, kwaśne jabłka (antonówka lub szara reneta)
1 duża cebula
1 łyżka oleju lub masła
2 płaskie łyżeczki cukru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
kilka szklanek wody lub bulionu warzywnego - tyle ile potrzeba do zakrycia warzyw
sól do smaku
pesto rosso do przybrania zupy
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę: dynie i jabłka, jeszcze chwilę smażyć.
Dodać wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa, doprowadzić do zagotowania.
Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie.
Zmiksować zupę, doprawić solą i cukrem.
Ewentualnie dodać śmietanę.
Podgrzać zupę, wlać do miseczki, udekorować łyżką pesto rosso .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/11/krem-z-dyni-i-jabek-z-pesto-zupa-dyniowa.html