Wykonanie
Kremowa zupa z dyni i
jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne.
Składniki:1 kg dyni (użyłam hokkaido)2 średnie, kwaśne
jabłka (antonówka lub szara reneta)1 duża
cebula1 łyżka
oleju lub
masła2 płaskie łyżeczki
cukru1-2 łyżki kwaśnej
śmietany (opcjonalnie)kilka szklanek
wody lub
bulionu warzywnego - tyle ile potrzeba do zakrycia warzyw
sól do smakupesto rosso do przybrania zupyPrzygotowanie:Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażyć na
oleju.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę:
dynie i
jabłka, jeszcze chwilę smażyć.Dodać
wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa, doprowadzić do zagotowania.Gotować pod przykryciem do czasu, aż
dynia zmięknie.Zmiksować zupę, doprawić
solą i
cukrem.Ewentualnie dodać
śmietanę.Podgrzać zupę, wlać do miseczki, udekorować łyżką pesto rosso .Smacznego