Wykonanie
Placków ziemniaczanych nie
jadłam całe
wieki... Sama nie wiem
czemu w końcu ich przygotowanie nie trwa długo i nie wymaga nic szczególnego.Tak więc dziś mój przepis na placki ziemniaczane.Porcja dla 2-3 osób.Składniki :* 500 - 600 g
ziemniaków,* 1 duża
cebula,* 5 łyżek
mąki,*
sól,
pieprz,*
olej do smażenia,Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij i odstaw
wodę na chwilkę.
Skrobię, która zebrała się na dnie w wodzie dodaj do
ziemniaków razem ze startą
cebulą.Dosyp
mąkę, dużą szczyptę
soli i
pieprzu, wszystko dokładnie zmieszaj.Na bardzo dobrze rozgrzaną
oliwę wykładaj porcje
ziemniaków i smaż na złoty kolor z obu stron.Podawaj z kwaśną
śmietaną i
cukrem.