Wykonanie
żeberka 3 porcje
marchewkapietruszkaporcebulalistek laurowyziele angielskiemiódoliwapieprz ziołowypieprz czarnykapusta;1 kg
kapusty kiszonej1
marchewka1
cebulagarść
suszonych jabłek1 łyżeczka utłuczonych
suszonych grzybówszczypta
kminkusólpieprz1 łyżka
smalcu1 łyżka
mąkiolejŻeberka zalać
wodą w ganku, dodać
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
listek laurowy,
ziele angielskie i ugotować o miękkości.
Żeberka wyjąć z
wywaru i ostudzić (
wywar wykorzystać do przygotowania zupy)
Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać
marchewkę startą na tarce , posiekaną
cebulę,
suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać
olejem, ok 2-3 łyżki, dodać
kminek, podsmażyć mieszając, kiedy
kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml
wody i gotować pod przykryciem aż
kapusta będzie miękka a
woda wyparuje,
kapustę przyprawić
solą,
pieprzem . Ze
smalcu i
mąki przygotować zasmażkę i dodać do
kapusty, wymieszać.
Kapustę przełożyć do blaszki,
żeberka posmarować
miodem i
oliwą, posypać
pieprzem czarnym i
ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem.
Żeberka w
kapuście podałam z
sałatką z pieczonych
buraczków. PRZEPIS