ßßß

Składniki:Łazanki:2 szklanki pszennej mąki2 jajka2 żółtka1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki oliwyKapusta z grzybami:1/2 kg świeżej kapusty1/4 kg kapusty kiszonej50 g suszonych grzybów1 duża cebula2 łyżki oleju1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz)3 listki laurowe5 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki kminku lub więcej1 łyżka majerankusól, pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie łazanek:Mąkę wymieszaną z solą przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać jajka, żółtka i oliwę, zagnieść ciasto.Jeśli ciasto będzie trudno zagnieść, dodać do trochę ciepłej wody.Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do stolnicy, podsypać je niewielką ilością mąki.Zagniatać ciasto ok. 10 minut, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, które będzie odrywać się od stolnicy.Gotowe ciasto przykryć miską, aby odpoczywało ok. 20 minut.Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm i pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm.Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną wodą), dodać do garnka z gorącą kapustą.Przygotowanie kapusty z grzybami:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć, pokroić.Świeżą kapustę drobno poszatkować. Obie kapusty przełożyć do garnka zalać wodą, w takiej ilości, aby tylko zakryła kapustę.Dodać pokruszone na kawałki suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kminek.Gotować kapustę na niewielkim ogniu, aż będzie bardzo miękka, i większość wody odparuje, co trwa ok. 1 do 1,5 godziny. Kapustę należy mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.30 minut przed końcem gotowania kapusty, zrumienić na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do gotującej się kapusty.Pod koniec gotowania dodać majeranek i przyprawić kapustę solą i pieprzem.Po wymieszaniu kapusty z łazankami można dodać do garnka czubatą łyżkę masła lub przed podaniem położyć na każdej porcji gorących łazanek, mały kawałek masła. Dodatek masła nie jest konieczny, ale zdecydowanie poprawia smak potrawy.Smacznego