ßßß Cookit - przepis na Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

nazwa

Wykonanie

3 golonki
2 łyżeczki peklosoli
1 łyżeczka soli
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki miodu
pieprz ziołowy staropolski
pieprz czarny
por
seler na kapustę
pół główki kapusty
garść grzybów suszonych
1 cebula
3-4 łyżki oleju nierafinowanego
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
majeranek
2 łyżeczki cukru
ocet jabłkowy
3 łyżki mąki
ziemniaki
Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek.
Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę.
Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki .
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić .
Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu.
Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły.
W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić by zwilżyć w resztkach miodowej zalewy.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/09/golonki-peklowane-kapusta-z-grzybami-i.html