Wykonanie
3
golonki2 łyżeczki peklosoli1 łyżeczka
soli4 ziarna
ziela angielskiego4 ziarna jałowca2 ząbki
czosnku2
marchewki2 łyżki
miodupieprz ziołowy staropolski
pieprz czarnyporseler na
kapustępół główki
kapustygarść
grzybów suszonych1
cebula3-4 łyżki
oleju nierafinowanegopół łyżeczki
kminkusólpieprzpieprz ziołowy staropolski
majeranek2 łyżeczki
cukruocet jabłkowy3 łyżki
mąkiziemniakiGolonki umyć, włożyć do garnka, Na litr
wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę
soli, rozgnieść ziarna jałowca i
ziele angielskiego, połamać
listek laurowy i lekko rozgnieciony
czosnek.Tak przygotowaną marynatą zalać
golonki. Odstawić na co najmniej dobę.
Golonki umieścić w garnku, zalać
woda,
zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać
marchewki,
por i
seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż
golonki będą miękkie.
Golonki i
marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę
wywaru, dodać
miód i w razie potrzeby
sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać
golonki .
Kapustę poszatkować,
cebulę pokroić w kostkę, podlać
olejem i
wodą, przykryć i poddusić .
Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do
kapusty, można tez dodać trochę
wywaru z
grzybków.
Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z
wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę z
mąki i tłuszczu.Obrane
ziemniaki posypać
przyprawami i
oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły.W tym czasie wstawić do piekarnika
golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić by zwilżyć w resztkach miodowej zalewy.