Wykonanie
3-4 plastry karczku
sólpieprzpieprz ziołowy staropolski1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
miodu1 łyżka
oliwyszczypta hyzopuszczypta
miętymajeranektłuszcz do smażenia1 kg
kapusty kiszonej2
cebule1
marchewka1 łyżka
suszonych grzybów utartych na proszek
listek laurowyziele angielskie na zasmażkę;łyżka
smalcułyżka
mąkiKarkówkę pokroić na plastry.
Miód,
ocet oliwę , sol i
pieprz, hyzop i
miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze
karkówkę na ok 2 godziny.
Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać
olejem, dodać przysmażoną
cebulę i startą na tarce
marchewkę, podlać
wodą dodać ,
suszone grzyby,
listek laurowy,
majeranek,
ziele angielskie pieprz i
sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać
wodę w razie potrzeby. Z
mąki i
smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do
kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby
Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego.Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do
kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której
mięso się marynowało.Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st .Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia.Podawać z
ziemniakami.