Wykonanie
To jeden z najłatwiejszych z przepisów na gęsinę. Zawsze się udaje. Dzięki użyciu
kapusty na
stole gotuje gotowe danie. Wystarczy upiec do niego
ziemniaki, najlepiej odmiany najlepiej nadającej się do pieczenia.Składniki:1
młoda gęś1,5 kg
kiszonej kapusty100 g
suszonych grzybów2
cebule1/2 l
wywaru warzywnegosól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskieWykonanie:
Gęś umyć, podzielić na 8 kawałków,
mięso posolić, popieprzyć, odstawić na około 2 godz. W tym czasie ugotować
grzyby , pokroić w paski i przesmażyć z
cebulą pokrojoną w kostkę. Zamarynowaną
gęś włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i zapiekać przez 30 minut. Tak zapieczone porcje gęsi przełożyć do płaskiego rondla, następnie obłożyć
kiszoną kapustą wymieszaną z
grzybami. Podlewać
wywarem i dusić jeszcze przez 2,5 godz. Tak przygotowaną
gęś podawać z pieczonymi
ziemniakami.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > PrzepisyZobacz także
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna
Pierś gęsia pieczona w
soliUdo gęsie konfitowane