ßßß Cookit - przepis na Groch z kapustą - przepis

Groch z kapustą - przepis

nazwa

Wykonanie

Chociaż groch z kapustą należy do tradycyjnych dań świątecznych, na moim stole gości znacznie częściej, bo taki zestaw bardzo lubię. Do tego stopnia, że kilka dni po skończeniu świątecznej porcji grochu z kapustą, wzięłam się za zrobienie drugiej. W Anglii można kupić gotowe puree z grochu zwane peas pudding, który wykorzystuję zamiast suchego grochu, odpada więc wcześniejsze planowania i namaczanie i dzięki temu kapustę z grochem mogę robić znacznie częściej. Groch z kapustą ma swój niepowtarzalny i jakże pyszny smak. Polecam.
1 kg kapusty kiszonej( użyłam 2 słoików kapusty na winie z Sainsbury's)
500 g puree z grochu( peas pudding)
1 marchewka
2 cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
Kapustę płuczemy, odcedzamy, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości razem ze startą na tarce marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy mąkę i zasmażamy. Zasmażkę z mąki i cebuli oraz puree z grochu dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/01/groch-z-kapust.html