Wykonanie
Chociaż
groch z
kapustą należy do tradycyjnych dań świątecznych, na moim
stole gości znacznie częściej, bo taki zestaw bardzo lubię. Do tego stopnia, że kilka dni po skończeniu świątecznej porcji
grochu z
kapustą, wzięłam się za zrobienie drugiej. W Anglii można kupić gotowe puree z
grochu zwane peas
pudding, który wykorzystuję zamiast suchego
grochu, odpada więc wcześniejsze planowania i namaczanie i dzięki temu
kapustę z
grochem mogę robić znacznie częściej.
Groch z
kapustą ma swój niepowtarzalny i jakże pyszny smak. Polecam.
1 kg
kapusty kiszonej( użyłam 2 słoików
kapusty na
winie z Sainsbury's)500 g puree z
grochu( peas
pudding)1
marchewka2
cebule3 łyżki
oleju2 łyżki
mąkikminekziele angielskieliść laurowysól i
pieprzKapustę płuczemy, odcedzamy, podlewamy
wodą i gotujemy do miękkości razem ze startą na tarce
marchewką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i
kminkiem.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju, pod koniec smażenia dodajemy
mąkę i zasmażamy. Zasmażkę z
mąki i
cebuli oraz puree z
grochu dodajemy do
kapusty i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zagotowujemy.