ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta

Wigilijna kapusta

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe polskie danie wigilijne czyli kapusta kiszona z grochem i grzybami.
Bez niej nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji.
Zdarza się, że kapustę gotuję tylko z grzybkami , a groch zastepuję ciecierzycą lub soczewicą.
Doskonałym dodatkiem do wigilijnej kapusty są również suszone śliwki.
Składniki:
ok. 1 kg kapusty kiszonej
50- 100 g grzybów suszonych
300 g grochu /cały lub połówki/
2 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć na noc.
Opłukane grzyby rownież namoczyć w letniej wodzie i pozostawić na całą noc.
Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić/ zachować wywar/ i drobno pokroić.
Groch odcedzić i w nowej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę odcisnąć , pokroić i włożyć do garnka.
Dodać wywar z grzybów i wodę tak, by przykrywała kapustę i gotować do miękkości/ 1-2 godziny/.
W połowie gotowania dodać kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i kminek i pokrojone grzybki.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i podsmażyć na złoto w 2 łyżkach oleju, dodać łyżkę mąki , podsmażyć i przełożyć do kapusty.
Kapustę połączyć z grochem, d oprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę cukru i jeszcze chwilkę podgotować.
Kapusta z grzybami i grochem
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Kapusta z grzybami i soczewicą
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta.html