Wykonanie
Wspaniałe polskie danie wigilijne czyli
kapusta kiszona z
grochem i
grzybami.Bez niej nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji.Zdarza się, że
kapustę gotuję tylko z
grzybkami , a
groch zastepuję
ciecierzycą lub
soczewicą.Doskonałym dodatkiem do wigilijnej
kapusty są również
suszone śliwki.
Składniki:ok. 1 kg
kapusty kiszonej50- 100 g
grzybów suszonych300 g
grochu /cały lub połówki/2
cebule3 łyżki
oleju1 łyżka
mąki1 łyżeczka
kminku2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smakuWykonanie:
Groch opłukać i namoczyć na noc.Opłukane
grzyby rownież namoczyć w letniej wodzie i pozostawić na całą noc.
Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić/ zachować wywar/ i drobno pokroić.
Groch odcedzić i w nowej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę odcisnąć , pokroić i włożyć do garnka.Dodać
wywar z
grzybów i
wodę tak, by przykrywała
kapustę i gotować do miękkości/ 1-2 godziny/.W połowie gotowania dodać kilka ziarenek
ziela angielskiego,
liść laurowy i
kminek i pokrojone
grzybki.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i podsmażyć na złoto w 2 łyżkach
oleju, dodać łyżkę
mąki , podsmażyć i przełożyć do
kapusty.
Kapustę połączyć z
grochem, d oprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać odrobinę
cukru i jeszcze chwilkę podgotować.
Kapusta z
grzybami i
grochemKapusta z
grzybamiKapusta z
grzybami i
ciecierzycąKapusta z
grzybami i
soczewicą