ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem i olejem rzepakowym

Kapusta z grochem i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w niektórych regionach Polski. Moja Babcia, wywodząca z Kurpiów, taką kapustę podawała, ale czy jest to potrawa właśnie kurpiowska to nie mam pojęcia. Zresztą dzisiaj chyba różne regionalne specjały nieco się mieszając. To chyba dobrze o tyle, że każdy może przygotowywać sobie to co domownicy lubią. Oczywiście warto dbać o promocję regionalnych specjałów.
Ja nie robię takiej kapusty dużo ponieważ nie wszyscy obecni na rodzinnej Wigilii mogą takie danie jeść z powodów zdrowotnych, nie każdy też lubi, ale zawsze można zwielokrotnić sobie ilości składników jeśli ktoś potrzebuje więcej.
Zobacz przepis na Kapustę z grzybami
czas przygotowania : ok. 90 minut + czas moczenia grochu
składniki :
500 g dobrej kapusty kiszonej
ok. 300 g żółtego grochu - może być cały albo połówki
1 duży liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion kminku
2 nieduże cebule
1 łyżeczka cukru
kilka łyżek oleju rzepakowego
do smaku - pieprz mielony, papryka mielona, ew. sól
sposób przygotowania : groch, ja użyłam całych ziaren, namoczyłam wieczorem zalewając go ok. 1 litrem zimnej wody i odstawiłam żeby napęczniał. Następnego dnia rano wypłukałam, zalałam 1/2 l świeżej wody i ugotowałam do miękkości - powinien się rozpadać. Grochu w połówkach nie trzeba tak długo moczyć i krócej się gotuje.
Gdy groch się gotował pokroiłam kapustę dość drobno - nie płuczę jej ani nie odciskam bo uważam to za marnotrawstwo cennego i pysznego soku. Oczywiście wolna wola - jeśli komuś nie szkoda albo ma kapustę wyjątkowo kwaśną to niech ją odciśnie czy nawet przepłucze... Do kapusty dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie oraz kminek.
Kapustę przełożyłam do rondla, wlałam ok. 3/4 szkl. wody i dusiłam ok. 30 minut. Cebulę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju rzepakowego - zarówno kapusta jak i groch bardzo go tutaj potrzebują. Wrzuciłam cebulę a kiedy zaczęła się przysmażać dosypałam cukier i smażyłam dalej, mieszając, aż dobrze się przyrumieniła. Przełożyłam do rondla z kapustą. Dodałam też ugotowany groch, ale większość najpierw rozgniotłam widelcem a resztę wrzuciłam w całości. Wszystko dusiłam jeszcze ok. 20-30 minut uchylając pokrywkę żeby odparował nadmiar płynu.
Nie soliłam bo kapusta była wystarczająco słona, ale trzeba spróbować i ew. doprawić. Można dodać nieco pieprzu albo mielonej papryki słodkiej czy ostrej. Wykładając można danie jeszcze skropić nieco olejem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/kapusta-z-grochem.html