Wykonanie
Kapusta z
grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w niektórych regionach Polski. Moja Babcia, wywodząca z Kurpiów, taką
kapustę podawała, ale czy jest to potrawa właśnie kurpiowska to nie mam pojęcia. Zresztą dzisiaj chyba różne regionalne specjały nieco się mieszając. To chyba dobrze o tyle, że każdy może przygotowywać sobie to co domownicy lubią. Oczywiście warto dbać o promocję regionalnych specjałów.Ja nie robię takiej
kapusty dużo ponieważ nie wszyscy obecni na rodzinnej Wigilii mogą takie danie jeść z powodów zdrowotnych, nie każdy też lubi, ale zawsze można zwielokrotnić sobie ilości składników jeśli ktoś potrzebuje więcej.Zobacz przepis na
Kapustę z
grzybamiczas przygotowania : ok. 90 minut + czas moczenia
grochuskładniki :500 g dobrej
kapusty kiszonejok. 300 g żółtego
grochu - może być cały albo połówki1 duży
liść laurowy2-3 kulki
ziela angielskiego1/2 łyżeczki nasion
kminku2 nieduże
cebule1 łyżeczka
cukrukilka łyżek
oleju rzepakowegodo smaku -
pieprz mielony,
papryka mielona, ew.
sólsposób przygotowania :
groch, ja użyłam całych ziaren, namoczyłam wieczorem zalewając go ok. 1 litrem zimnej
wody i odstawiłam żeby napęczniał. Następnego dnia rano wypłukałam, zalałam 1/2 l świeżej
wody i ugotowałam do miękkości - powinien się rozpadać.
Grochu w połówkach nie trzeba tak długo moczyć i krócej się gotuje.
Gdy
groch się gotował pokroiłam
kapustę dość drobno - nie płuczę jej ani nie odciskam bo uważam to za marnotrawstwo cennego i pysznego soku. Oczywiście wolna wola - jeśli komuś nie szkoda albo ma
kapustę wyjątkowo kwaśną to niech ją odciśnie czy nawet przepłucze... Do
kapusty dorzuciłam
liść laurowy i
ziele angielskie oraz
kminek.
Kapustę przełożyłam do rondla, wlałam ok. 3/4 szkl.
wody i dusiłam ok. 30 minut.
Cebulę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek
oleju rzepakowego - zarówno
kapusta jak i
groch bardzo go tutaj potrzebują. Wrzuciłam
cebulę a kiedy zaczęła się przysmażać dosypałam
cukier i smażyłam dalej, mieszając, aż dobrze się przyrumieniła. Przełożyłam do rondla z
kapustą. Dodałam też ugotowany
groch, ale większość najpierw rozgniotłam widelcem a resztę wrzuciłam w całości. Wszystko dusiłam jeszcze ok. 20-30 minut uchylając pokrywkę żeby odparował nadmiar płynu.Nie
soliłam bo
kapusta była wystarczająco słona, ale trzeba spróbować i ew. doprawić. Można dodać nieco
pieprzu albo mielonej
papryki słodkiej czy ostrej. Wykładając można danie jeszcze skropić nieco
olejem.