ßßß
Groch :Grochu łuskanego w połówkach nie musimy namaczać dzień wcześniej. Stosunkowo szybko się on gotuje zalewając go wodą tego samego dnia. Gotujemy w garnku w takiej ilości wody, aby przykryła go dwukrotnie. Pilnuj, aby go nie rozgotować – aby nie zrobiła się „papka”, tylko kuleczki nadal zachowały swój kształt – gotowy do zjedzenia, lecz nie miękki. Po ugotowaniu go odcedź – później dołożymy go do kapusty.Kapusta :Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to przelej ją raz, dwa razy wodą i odciśnij. Potem pokrój trochę drobniej bo „nie fajnie” jest wyciągać z talerza takie długie nitki. W większym garnku zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości. Kiedy woda zawrze, dołóż ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Pamiętaj o mieszaniu.Grzybki i cebulka :Grzybkom wystarczy jakieś 30 minut moczenia w miseczce w zimnej wodzie. Szybko zmiękną. Odcedź i pokrój je w drobne paseczki. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę. Obie rzeczy podsmaż na odrobinie oleju, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się z przyprawami kapustą i dalej gotuj całość aż do momentu kiedy kapusta będzie już miękka.Na koniec dołóż groch, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą, pieprzem, cukrem do smaku – całość zagrzej i kapusta gotowa.
