Wykonanie
Kapusta z
grzybami, to jedna z potraw na którą czekamy przez cały rok, dlatego warto postarać się, aby była wyjątkowa.W moim domu taką
kapustę jadało się jeszcze z
grochem.Ja natomiast dziś zaproponuję Wam wersję z karmelem.Palony
cukier dodaje tej potrawie ciekawy posmak.Jak każdy bigos, najlepiej przygotowywać ją przez kilka dni,chłodząc i podgrzewając wielokrotnie.Dając czas, by wszystkie składniki mogły się powoli przegryźć.
Składniki:1,5 kg
kapusty kiszonej10 dkg
grzybów suszonych ( 5 dkg
prawdziwków, 5 dkg podgrzybków )
ziele angielskieliść laurowypieprz mielony
sól2 łyżki
cukru1/2 szkl
oleju ( u mnie rzepakowy )
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na ok. 2 godziny.Spróbować
kapustę. Jeśli jest za kwaśna, zalać zimną
wodą, zagotować, odcedzić i odcisnąć. Pokroić na mniejsze kawałki, ponownie zalać
wodą i gotować do miękkości ok.1,5 godziny.
Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić (
wywar zachować) i pokroić.
Kapustę odcedzić, pozostawiając ok. 1/2 szkl. płynu, dodać
olej i pokrojone
grzyby, wlać pozostawiony
wywar. Dodać liść i
ziele angielskie. Wszystko wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 1 godz. Odstawić w chłodne miejsce.Następnego dnia zagotować, dodać
sól. Dusić ok 1/2 godziny. Schłodzić. Zagotować ponownie, dodać
pieprz, dusić ok 1/2 godziny. Schłodzić.Trzeciego dnia zagotować. Na suchą patelnię wsypać
cukier. Podgrzewać do uzyskania płynu o lekko brązowym zabarwieniu. Karmel wlać do
kapusty.Uwaga:
kapusta musi być gorąca. Płynny karmel dodany do chłodnej
kapusty na pewno stwardnieje.Całość dobrze wymieszać. Dusić ok 1/2 godziny. Ostatecznie doprawić
solą i
pieprzem.
Kapustę można przygotować wcześniej i zamrozić.Smacznego :)