ßßß
To tradycyjna potrawa wigilijna z mojego domu. Gotowało się jej zawsze duży garnek, bo jedliśmy ją też w Wigilię koło południa, jako wczesny obiad. Mój mąż jadł kapustę z grzybami, więc robię i to i to, żeby zachować tradycje. Świetnie pasuje do smażonego karpia, dobra jest odgrzewana po Wigilii. Ja ładuję część w słoik dla Córy, która zabiera ją po Świętach do siebie. To pyszna i sycąca potrawa również dla wegetarian i wegan.kg kiszonej kapustyziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnachsól, pieprz mielony i majeranek lub kminekolej, mąkaduża cebula2 szkalnki grochu, najlepiej połówkiGroch moczymy na noc, potem gotujemy w tej samej wodzie do miękkości, soląc na końcu.Kapustę płuczemy jeśli bardzo kwaśna, zalewamy wodą , dodajemy listek, ziele i ziarna pieprzu, gotujemy do miękkości. Najlepiej namoczyc go w sporym garnku, bo co najmniej podwaja objetość. Uważamy też przy zagotowaniu, żeby nie wykipiał, bo o to łatwo . Zmniejszamy moc palnika o gotujemy na małym ogniu do miękkości .Łączymy groch z kapustą . Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy na oleju na rumiano. Wsypujemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty z grochem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzm i kminkiem lub majerankiem. Pyszny odgrzewany i jak już wspomniałam, świetnie się komponuje ze smażonym karpiem. Smacznego!