ßßß
około 1 kg ekstramięsnych żeberek1,5 kg kapusty kiszonej2 cebule1 łyżeczka kminkuziele angielskie, pieprzostra i słodka paprykasól,2 liście laurowemąka do obtoczenia żeberekmajeranek około 1/3 łyżeczkiŻeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą.Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek). Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.