ßßß



Okres zimowy to okres, w którym chętnie spożywamy tłuste i pożywne strawy. Do takiej właśnie należy kapuśniak ugotowany na żeberkach. Kwaśny, aromatyczny, w niejedno popołudnie rozgrzeje nas i dodatkowo dostarczy miłych słów zadowolenia od pałaszujących.Składniki:
0,3 - 0,5 kg kiszonej kapusty,porcja żeberek,150 g wędzonego boczku,włoszczyzna,4 ziemniaki,1 duża cebula,ziele angielskie, listek laurowy,sól, pieprz, majeranek,1 łyżka przecieru pomidorowego,kminek opcjonalnie ( u mnie brak).Przygotowanie:Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru.Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Doprawić solą, majerankiem i przecierem pomidorowym.