Wykonanie




Okres zimowy to okres, w którym chętnie spożywamy tłuste i pożywne strawy. Do takiej właśnie należy kapuśniak ugotowany na żeberkach. Kwaśny, aromatyczny, w niejedno popołudnie rozgrzeje nas i dodatkowo dostarczy miłych słów zadowolenia od pałaszujących.
Składniki:

0,3 - 0,5 kg
kiszonej kapusty,
porcja
żeberek,
150 g
wędzonego boczku,
włoszczyzna,
4
ziemniaki,
1 duża
cebula,
ziele angielskie,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
1 łyżka
przecieru pomidorowego,
kminek opcjonalnie ( u mnie brak).
Przygotowanie:
Ugotować
wywar z
żeberek i
włoszczyzny. Posolić, dodać
przyprawy, podsmażyć
boczek pokrojony w kostkę z
cebulą. Dodać do
wywaru.Wrzucić
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną
kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Doprawić
solą,
majerankiem i
przecierem pomidorowym.