ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Okres zimowy to okres, w którym chętnie spożywamy tłuste i pożywne strawy. Do takiej właśnie należy kapuśniak ugotowany na żeberkach. Kwaśny, aromatyczny, w niejedno popołudnie rozgrzeje nas i dodatkowo dostarczy miłych słów zadowolenia od pałaszujących.
Składniki:
0,3 - 0,5 kg kiszonej kapusty,
porcja żeberek,
150 g wędzonego boczku,
włoszczyzna,
4 ziemniaki,
1 duża cebula,
ziele angielskie, listek laurowy,
sól, pieprz, majeranek,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
kminek opcjonalnie ( u mnie brak).
Przygotowanie:
Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru.Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Doprawić solą, majerankiem i przecierem pomidorowym.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/kapusniak-na-zeberkach.html