ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Kapusta kiszona - 700 g
Żeberka wędzone - 400 g
Boczek wędzony - 200 g
Ziemniaki - 0,5 kg
Mrchew - 1 szt
Sok z kiszonej kapusty - ok 200 ml
Liście laurowe - 2-3 szt
Ziele angielskie - wg uznania
Majeranek - do smaku
Sól i pieprz - do smaku
Jest to sprawdzony przepis od mojej cioci, która jest góralką tak więc możecie mieć pewność ze będzie to prawdziwa pyszna góralska kwaśnica.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, żeberka podzielić tak aby zmieściły się do garnka.
Wszystkie te składniki zalać wodą i gotować ok 25 - 30 min, aż wszystko zmięknie i utworzy się bulion z wędzonego mięsa. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na końcu dodać kapustę oraz sok z kiszonej kapusty. Gotować ok 10 - 15 min.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/goralska-kwasnica