ßßß
Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)
Składniki:70 dkg kiszonej kapusty,porcja żeberek (około 70 dkg)garść suszonych grzybów,100 g wędzonego boczku,włoszczyzna,4 - 5 ziemniaków,1 duża cebula,ziele angielskie, listek laurowy,sól, pieprz,majeranek,kminek(dałam mielony).Przygotowanie:Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka.Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić solą, majerankiem i kminkiem.