ßßß
ciasto
300 g mąkipół łyżeczki soliszczypta oreganoszczypta majerankuszczypta pieprzu1 jajko1 żółtko150 g margarynynadzienie3 cykorie1 pierś z kurczaka50 g papryki1/4 cebuligarść suszonej żurawiny2 ząbki czosnku400 ml śmietany
1 jajko50 g sera żółtegołyżeczka suszonych pomidorówszczypta oreganosólpieprzCiasto zagnieść, wylepić formę do tarty nakłuć widelcem.
Przygotować nadzienie, Cykorię przekroić wzdłuż, każdą na 4 części. Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Szybko przysmażyć pokrojoną cykorię, zdjąć ją na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojone mięso i paprykę.Przyprawić do smaku i dodać żurawinę. Odstawić.Śmietanę wymieszać z jajkiem , dodać szczyptę soli, pieprz i szczyptę oregano starty żółty ser oraz suszone pomidory.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st na 15-17 min.
Ciasto wyjąć, wyłożyć mięso z papryką, przykryć sosem ze śmietany i sera , trochę sosu ok 1/3 pozostawić. Z cykorii wyciąć środki i ułożyć ją dookoła na tartę, Polać resztą sosu. posypać odrobiną suszonych pomidorów i żurawiną.Zapiec ok 20 min w temp 180 stpodać z surówką1 cykoria1-2 pomidorypół cebulipół paprykisólpieprznatka pietruszkioliwaWszystko pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i oliwą.Opublikowany w