ßßß Cookit - przepis na Krem warzywny z dynią, włoszczyzną i jarmużem

Krem warzywny z dynią, włoszczyzną i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno tutaj nie zaglądałam. Nie oznacza to, że przez całe ten czas nie jadłam nic dobrego ;) Jadałam i smacznie, i zdrowo, jednak nie dysponowałam wystarczającą ilością wolnego czasu by dodatkowo przyozdabiać, fotografować i opisywać potrawy. Szkoda, bo było kilka naprawdę smacznych kąsków, ale jestem przekonana, że to nic straconego i z czasem na stronie zagoszczą na nie przepisy. Bardzo często stołowałam się również w różnego rodzaju restauracjach, knajpkach itp., zajadając się głównie makaronami, rybami, chińszczyzną...
To co ostatnio szczególnie rzuciło mi się w oczy, to pojawienie się w sklepach dyni i jarmużu.
O właściwościach dyni pisałam już w poście zawierającym przepis na krem z dyni, nie wspominałam jednak jeszcze o jarmużu, warzywie z rodziny kapustnych, które jest niemniej cennym warzywem. Posiada on wiele właściwości prozdrowotnych, jednak to co najważniejsze z mojego punktu widzenia to jego silne działanie antynowotworowe. Zawiera:
- dużą ilość sulforafanu - przeciwutleniacza o silnym działaniu antynowotworowym;
- karotenoidy które, hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych;
- indole, hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów, co zapobiega rakowi piersi;
- chlorofil, zielony barwnik wspomagający procesy oczyszczania organizmu, który tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu;
- witaminę K, o właściwościach antynowotworowych.
Przepis jest bardzo podobny do wcześniejszego przepisu na krem z dyni, dlatego na tamtym bazowałam - jest jednak nieco urozmaicony.
Składniki: (3 - 4 porcje)
- wywar warzywno- drobiowy (z ok. 400g mięsa drobiowego, np. skrzydełka, pałki; włoszczyzna 1/2 selera, 3 marchewki, pietruszka, 1/2 pora; płaska łyżeczka soli morskiej),
- ok. 1 kg dyni - ja wybieram małą dynię w sklepie;
- garść jarmużu,
- 1 cebula,
- pęczek koperku,
- olej rzepakowy,
- przyprawy (płaska łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej i ostrej papryki, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy),
- opcjonalnie 100 ml płynnej śmietany (najlepiej kremówki, ale może być też 18%),
Wykonanie:
Wywar drobiowo warzywny: najpierw gotuję wodę z mięsem, wówczas na powierzchni wody pojawiają się tzw. szumowiny, które można zebrać sitkiem, albo tak jak ja to robię, wylewam całą wodę, przepłukuję mięso, następnie tak podgotowane mięso wraz z przygotowanymi, obranymi, umytymi i podzielonymi na mniejsze kawałki warzywami zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Dodaję płaska łyżeczkę soli morskiej, następnie zmniejszam ogień i przykrywam garnek przykrywką, gotuję ok. 30 min, ale oczywiście lepiej dłużej by składniki puściły odpowiedni aromat.
Dynia: Dynię kroje na pół, wydrążam miękki, zbędny miąższ za pomocą łyżki, oddzielam od niego pestki z dyni i na razie odkładam je w szklance na bok. Obieram dynię ze skóry - najlepiej do tego nadaje się najzwyklejsza obieraczka do warzyw. Nożem idzie to opornie. Kroję dynię w niewielką kosteczkę.
Krem: Siekam cebulę, rozgrzewam w garnku olej rzepakowy i wrzucam na niego cebulę, po chwili dodaję dynię. Całość podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając (ok. 3 - 5 min). Następnie zalewam dynię wywarem drobiowym (trzy i pół kubka, czyli ok. 875 ml)., z dodatkiem dwóch marchewek z bulionu, jednej pietruszki, 1/4 selera. Całość gotuję 10 - 15 min, do momentu, aż dynia całkowicie zmięknie. Po koniec gotowania wrzucam garść jarmużu (powinien gotować się nie dłużej niż 3 min, aby zachował swoje wartości). Zostawiam kilka świeżych łodyżek do ozdoby. W międzyczasie dodaję przyprawy (ilość podana w przepisie jest orientacyjna, najlepiej próbować), zdejmuję krem z ognia i miksuję blenderem na gładki krem. Można wlać śmietanę, nie jest to jednak konieczne dla osób, które szczególnie dbają o linię. Ja akurat nie miałam śmietany i zupa była również wyśmienita!
Na talerzu dekoruję krem świeżym jarmużem oraz upieczonymi pestkami z dyni. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem. Pestki z dyni można upiec, np. w trakcie gotowania się wywaru warzywno- mięsnego czy samego kremu.
Pieczone pestki z dyni: Pestki dokładnie wypłukujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy za pomocą sitka czy cedzaka do makaronu i delikatnie osuszamy, np. ręcznikiem papierowym, ale też można je osuszyć na patelni, na niewielkim ogniu. Następnie umieszczamy je w miseczce z niewielką ilością oleju rzepakowego oraz naszych ulubionych przypraw - ja użyłam, szczyptę soli, ostrej papryki mielonej i pieprzu. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 stopni, wkładamy do niego pestki dyni, na płasko rozłożone na folii aluminiowej, papierze do pieczenia czy jakiejś blaszce. Zapiekamy w ten sposób ok. 10 min, aż pestki lekką się zarumienią i staną się chrupiące. Warto dość często zaglądać, ponieważ przypalone będą gorzkie.
Można także pestki najzwyczajniej prażyć, np. z dodatkiem soli na suchej patelni. Dla mnie bardziej ciekawa jest opcja pieczenia z dodatkiem oliwy.
Oczywiście można taki krem przygotować na kostce rosołowej, ale to mniej zdrowy wariant dla leniwych : )
SMACZNEGO!
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2015/09/krem-warzywny-z-dynia-woszczyzna-i.html