Wykonanie

Dość szybko, smacznie, no i myślę, że zdrowo. A na imprezie przecież nie można żywić się samymi
chipsami i paluszkami :) Dwie wersje - z
mięsem i wegetariańska, żeby każdy znalazł coś dla siebie.PrzepisKanapki z
mięsem- chleb/bagietka,-
mięso mielone (jakie lubicie, z 0,5 kg, wychodzi NAPRAWDĘ dużo),- pół
cebuli,- 1
jajko,- 3 łyżki
bułki tartej,-
mleko,-
przyprawy do mięsa -
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
bazylia,
natka pietruszki,-
sałata lodowa,-
ogórki kiszone,-
ser żółty (opcjonalnie),-
katchup,
majonez i
przyprawa do kebaba.
Bułkę tartą zalewamy
mlekiem (żeby zalać trochę ponad powierzchnię jaką zajmuje
bułka) i czekamy aż nasiąknie. Do
mięsa wbijamy
jajko, dodajemy
przyprawy i drobno pokrojoną
cebulę, mieszamy. Na koniec dodajemy
bułkę tartą. Formujemy kulki i przyklepujemy je (spłaszczamy) i smażymy na rozgrzanym
oleju.
Ketchup i
majonez mieszamy z
przyprawą do kebaba (na łyżkę
ketchupu przypada pół łyżki
majonezu, a
przyprawy mniej więcej łyżeczkę) - zróbcie tego więcej, jest fajne do
chipsów :P Usmażone kotlety przekrawamy wzdłuż na pół.
Ogórki kroimy w plastry, a
sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Chleb (albo
bagietkę w nieduże kromki) kroimy na niewielkie kwadraty (z kromki wychodzą chyba 4). Układamy w kolejności:
chleb -> kotlet -> sos ->
sałata ->
ser ->
ogórek (chyba, że Wam się pomyli - nie robi to wielkiej różnicy) ->
chleb i przebijamy wykałaczką, żeby się trzymało :)

Kanapki z
mozzarellą- chleb/bagietka,-
sól,- 3 albo 4 opakowania
mozzarelli,-
szpinak (nie ma szans, żeby zużyć całą paczkę - można go
potem wykorzystać do sosu
szpinakowego albo sałatki),-
pomidory (nie wiem ile ich może być potrzebnych... może koło 8- 10? myślę, że jeśli zostaną to nie będzie tragedii dla Was, co?;) )
Mozzarellę i
pomidory kroimy w plastry (takie trochę grubsze),
szpinak myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym.
Chleb kroimy podobnie jak w wersji z
mięsem. Układamy w kolejności:
chleb ->
mozzarella -> szczypta
soli ->
pomidor ->
szpinak ->
chleb i przebijamy wykałaczką :)

Gotowe! :)