Wykonanie
Składniki:- 0,5kg
mięsa mielonego- 20 dag
pieczarek- 1
jajko- 1
bułka- 1/2 szklanki
mleka- kilka plasterków
żółtego sera- 1
cebula-
oregano,
bazylia-
sól i
pieprz-
tarta bułka-
olejSposób przygotowania:1. Do
mięsa mielonego dodajemy
jajko,
zioła,
bułkę namoczoną w
mleku i wyciśniętą, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy.2.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce
oleju z posiekaną
cebulką, studzimy.3. Następnie w dłoni formujemy podłużne zrazy, wkładając do środka kawałek plasterka
żółtego sera i
pieczarki. Dokładnie palcami zalepiamy, by przy smażeniu nie wyciekł
ser. Każdy zrazik obtaczamy w
bułce tartej.4. Zraziki smażymy na
oleju, najpierw na małym ogniu, by
mięso nie było surowe, a później lekko przypiekamy z każdej strony.