ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle

Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle

nazwa

Wykonanie

Słyszeliście już o Swampingon-Frikadellach? To nowy trend w kuchni. W mielonych kotletach zastąpiono po prostu część mięsa posiekanymi pieczarkami. Tak zrobione mielone zachowują strukturę i smak mięsnych kotletów." Swampignon" powstało z połączenia dwóch angielskich słów: swap-wymiana, zamiana i Champignon-pieczarki. Technika przygotowania składa się z trzech prostych kroków: pierwszy to drobniutkie posiekanie pieczarek, drugi podsmażenie grzybów na maśle lub oleju i trzeci, ostatni wymieszać je z mielonym mięsem.
PIECZARKI są bardzo zdrowe i syte, zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilość węglowodanów i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym zwiększeniu porcji witamin i składników mineralnych. Pieczarki zawierają niewiele kalorii i niewielkie ilości tłuszczu. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B i D, dostarczają także spore ilości cennego potasu, fosforu i miedzi. Do tego zawierają wiele białka i poprzez znaczne ilości błonnika dają poczucie sytości.
Duet mięsa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity. To połączenie można również wykorzystać przygotowując inne dania z udziałem mięsa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese. Kotleciki są wyjatkowo smaczne, spróbujcie sami.
Składniki:
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa buleczka
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
pęczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziół
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki pokroić, następnie drobno posiekać.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub gorącej wodzie.
Obraną, drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i obsmażyć je razem z cebulą przez około 3 minuty, tak by nie puściły wody.
Mielone mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem i namoczoną bułką. Dodać przyprawy, całość dokładnie wymieszać, najlepiej reką.
Wilgotną dłonią formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na ciepło będą świetnym daniem obiadowym. Na zimno są równie pyszne, także idealnie sprawdzą się w kanapkach. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/znacie-swampignon-frikadelle.html