Wykonanie
Słyszeliście już o Swampingon-Frikadellach? To nowy trend w kuchni. W mielonych kotletach zastąpiono po prostu część
mięsa posiekanymi
pieczarkami. Tak zrobione mielone zachowują strukturę i smak
mięsnych kotletów." Swampignon" powstało z połączenia dwóch angielskich słów: swap-wymiana, zamiana i Champignon-
pieczarki. Technika przygotowania składa się z
trzech prostych kroków: pierwszy to drobniutkie posiekanie
pieczarek, drugi podsmażenie
grzybów na
maśle lub
oleju i trzeci, ostatni wymieszać je z mielonym
mięsem.
PIECZARKI są bardzo zdrowe i syte, zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilość węglowodanów i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym zwiększeniu porcji witamin i składników mineralnych.
Pieczarki zawierają niewiele kalorii i niewielkie ilości tłuszczu. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B i D, dostarczają także spore ilości cennego potasu, fosforu i miedzi. Do tego zawierają wiele
białka i poprzez znaczne ilości błonnika dają poczucie sytości.Duet
mięsa mielonego z
pieczarkami jest bardzo smakowity. To połączenie można również wykorzystać przygotowując inne dania z udziałem
mięsa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese. Kotleciki są wyjatkowo smaczne, spróbujcie sami.
Składniki:500 g
pieczarek500 g
mięsa mielonego1 czerstwa buleczka1
jajko1
cebulaolej do smażenia
bułka tarta do panierowania
sól,
pieprzpęczek zielonej
pietruszki lub innych ulubionych
ziółWykonanie:
Oczyszczone
pieczarki pokroić, następnie drobno posiekać.Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku lub gorącej wodzie.Obraną, drobno posiekaną
cebulę podsmażyć na
oleju, dodać
pieczarki i obsmażyć je razem z
cebulą przez około 3 minuty, tak by nie puściły
wody.
Mielone mięso połączyć z
pieczarkami,
jajkiem i namoczoną
bułką. Dodać
przyprawy, całość dokładnie wymieszać, najlepiej reką.Wilgotną dłonią formować kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na ciepło będą świetnym daniem obiadowym. Na zimno są równie pyszne, także idealnie sprawdzą się w kanapkach. Życzę smacznego!