Wykonanie
Pieczeń rzymska, przez innych nazywana klopsem - wtedy najczęściej z
jajkiem na twardo w środku - to taki wielki kotlet mielony. W dodatku dużo zdrowszy, bo nie smażony, a pieczony i dużo mniej z nim pracy. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady. I nie tylko obiady, bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny również do kanapek.Pieczeń nie ma szans się znudzić, bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna. Moja dzisiejsza jest pyszna, bo z dodatkiem
pieczarek.Składniki na 1 keksówkę:
1 kg
mielonego mięsa2
jajka300 g
pieczarekbułka +
woda lub
mlekosól,
pieprz1
cebulagałązka
szałwiipietruszka lub
tymianekolej lub
masło ghee
bułka tarta do foremkiWykonanie:drobno pokrojoną
cebulę zeszklić na średnim ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce
pieczarki. Poddusić krótko razem z
cebulą tak, by nie puściły
wody. Odstawić do przestudzenianamoczyć czerstwą
bułkę w
mleku lub ciepłej wodzieposiekać
ziołaforemkę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartąmielone mięso delikatnie wymieszać z
pieczarkami, odciśniętą
bułką,
przyprawami,
ziołami i rozkłóconymi
jajkami. Delikatne wymieszanie
mięsa to gwarant puszystej pieczenimasę
mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłoceniapieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie przełożyć na deskę lub talerz do serwowania i pokroić w plastrySMACZNEGO!