ßßß
Dzisiaj polecam krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym. Podaję przepis na dość dużą porcję krokietów, więc oprócz 15 zł na składniki, najlepiej przygotować sobie jeszcze trochę miejsca w zamrażarce – będzie na kilka obiadów.______________________________________________________________________________________________Potrzebujemy:Ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajka, woda gazowana)500 g pieczarek,350 g mięsa mielonego,2 cebule,sól, pieprz, zioła według uznania,posiekana natka pietruszki,dwa jajka do panierowania,bułka tarta,olejPrzygotowanie:1) smażymy naleśniki2)przygotowujemy farsz:Pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i dusimy, aż pieczarki zmiękną a ich sok w większości odparuje,Na patelni podsmażamy posolone mięso mielone,Kiedy mięso się usmaży wrzucamy je do garnka z pieczarkami, dusimy chwilę razem. Jeśli farsz jest zbyt rzadki to możemy dodać kilka łyżek bułki tartej.Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i naszymi ulubionymi przyprawami.3) zawijamy i obsmażamy krokietyNa górną część każdego naleśnika nakładamy mniej więcej dwie łyżki farszu, składamy boki i całość zwijamy.Gotowe „zawijańce” obtaczamy w jajku, a kolejnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Krokiety najlepiej smakują z kubeczkiem czerwonego barszczyku do popicia.Smacznego!Agata