ßßß
Zaczął się grudzień. Wkrótce zacznie się też zima - choć pod względem temperatury, zaczęła się ona już kilka dni temu. W obliczu tej, nienapawającej optymizmem pogody, postanowiłem przygotować coś z nieco cieplejszych rejonów świata. Dziś na blogu kurczak przyrządzony w dość nietypowy sposób. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy1,5 fileta z kurczaka2 marchewki3 ząbki czosnku1 cebula1 pietruszka1 pomidortorebka ryżu300 g pieczarek1/2 paprykibazyliakoperek3/4 ogórkaliść laurowyziele angielskie1 przyprawa do kurczaka1 paprykasólpieprzpaprykaolejoreganokurkumagałka muszkatołowaPrzygotowanieZaczynamy od marchewki, bo mięknie ona najdłużej. Wrzucamy ją do garnka i w niewielkiej ilości wody zagotowujemy. Gdy marchew już zmięknie, wrzucamy posiekanego pomidora, pieczarki, ogórka i paprykę. Już na tym etapie możemy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy, aż nasze warzywa się zagotują, a w międzyczasie na patelni obok podgrzewamy bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę. Nada to potrawie specyficznego aromatu. Następnie dodajemy je do pozostałych warzyw.Wstawiamy ryż i czekamy, aż się zagotuje. Kurczaka najlepiej dzień wcześniej zamarynować w przyprawach, ziołach i odrobinie jogurtu naturalnego (sprawi, że kurczak będzie bardziej soczysty i przesiąknięty zapachami). Filety smażymy na oleju, na bardzo wolnym ogniu. Gdy nabiorą już właściwego koloru, zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość mieszamy i czekamy na ryż.Smacznego