Wykonanie
20:27 Jedz Taniej 2 Comments

Zaczął się grudzień. Wkrótce zacznie się też zima - choć pod względem temperatury, zaczęła się ona już kilka dni temu. W obliczu tej, nienapawającej optymizmem pogody, postanowiłem przygotować coś z nieco cieplejszych rejonów świata. Dziś na blogu
kurczak przyrządzony w dość nietypowy sposób. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy1,5
fileta z kurczaka2
marchewki3 ząbki
czosnku1
cebula1
pietruszka1
pomidortorebka
ryżu300 g
pieczarek1/2
paprykibazyliakoperek3/4
ogórkaliść laurowyziele angielskie1
przyprawa do kurczaka1
paprykasólpieprzpaprykaolejoreganokurkumagałka muszkatołowaPrzygotowanieZaczynamy od
marchewki, bo mięknie ona najdłużej. Wrzucamy ją do garnka i w niewielkiej ilości
wody zagotowujemy. Gdy
marchew już zmięknie, wrzucamy posiekanego
pomidora,
pieczarki,
ogórka i
paprykę. Już na tym etapie możemy dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Czekamy, aż nasze warzywa się zagotują, a w międzyczasie na patelni obok podgrzewamy bardzo drobno posiekany
czosnek i
cebulę. Nada to potrawie specyficznego aromatu. Następnie dodajemy je do pozostałych warzyw.Wstawiamy
ryż i czekamy, aż się zagotuje.
Kurczaka najlepiej dzień wcześniej zamarynować w przyprawach, ziołach i odrobinie
jogurtu naturalnego (sprawi, że
kurczak będzie bardziej soczysty i przesiąknięty zapachami). Filety smażymy na
oleju, na bardzo wolnym ogniu. Gdy nabiorą już właściwego koloru, zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość mieszamy i czekamy na
ryż.Smacznego