Wykonanie

Zamieniłam co mogłam, żeby stworzyć pełnowartościowe tacos z akcentami kuchni polskiej. Użyłam dyni, polskiej
kaczki, a zamiast
ostrego sosu pomidorowego, pasty z pieczonej
papryki. Przepis może przerażać, bo wygląda jak rozdział Pana Tadeusza. Zapewniam jednak, że na żadnym etapie się nie zniechęcicie, nie musicie kupować
drogich, nowoczesnych sprzętów, a produkty są dostępne w każdej, nawet maleńkiej mieścinie.Składniki na 6 tortilli o średnicy 22 cm:600 g startej dyni, na dużych oczkach (6 szklanek)130 g startego
grana padano (1,5 szklanki)50 g
bułki tartej z lnem (pół szklanki), gotowy produkt1 całe
jajko1
białkopół łyżeczki
solipół łyżeczki
kminu rzymskiegoświeżo starty
pieprz, czubek łyżeczki1 ząbek
czosnkuPiekarnik rozgrzać do 240 stopni, bez termoobiegu. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i filiżanką odmierzać porcję ciasta. Każdą rozpłaszczyć dłonią na placek o grubości do pół milimetra (można papier delikatnie posmarować
oliwą, choć u mnie nie było takiej potrzeby). Włożyć na blachę na drugą od góry szynę i piec około 13-15 minut (ranty powinny ściemnieć). Wyjąć, zsunąć na kratkę i włożyć następną blachę m(u mnie na jednej zmieściły się trzy). Chwilę przestudzić i delikatnie odkleić od papieru.

Pasta paprykowa z
bakłażanem:1 średni
bakłażan1 główka
czosnku1
czerwona papryka1 łyżeczka pasty
chili2 łyżki
oliwysól morska (dla dzieci
sos sojowy Tamari)1 łyżka posiekanej
natki lub
kolendryBakłażana, ćwiartki
papryki, przekrojony na pół
czosnek zawinąć w folię aluminiową, każde warzywo osobno. Piec godzinę w 200 stopniach (można razem z warzywami na żółty krem). Przestudzić nie odwijając z folii. Zdjąć skórę z
papryki,
bakłażana, a
czosnek wydusić bezpośrednio do blendera. Zmiksować warzywa z
oliwą pastą i
solą. Dodać posiekaną
natkę lub
kolendrę.Pierś z
kaczki.4 piersi z
kaczki, ze skórą, średniej wielkości2 łyżki
sosu sojowego Tamari5 listków
szałwii1 łyżka
oliwy dyniowejListki rozetrzeć z
oliwą dyniową w moździerzu i wymieszać z sosem. Piersi umyć, osuszyć i posmarować marynatą. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzać tłuszcz kaczy (ja miałam z pieczenia udek) i smażyć skórą do dołu 6 minut, odwrócić i smażyć minutę. Przykryć patelnię pokrywką i odstawić na kilkanaście minut. Zawinąć w folię i ostudzić w temperaturze pokojowej.
Szpinak:500 g młodego
szpinaku, bez łodyżek1 łyżka
masłakilka plasterków
czosnkuszczypta
soli (dla dzieci pominąć)
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć w suszarce do
sałaty. Rozpuścić
masło, dodać
czosnek i chwilkę dusić. Przełożyć
szpinak, posolić szczyptą i podrzucać, aż liście opadną.Podanie:Każdą tortillę posmarować pastą
paprykową. Na środku ułożyć
szpinak, a na nim cienko pokrojone plastry
kaczki. Zwinąć, małemu dziecku w rulon, starszemu na pół i cieszyć się
widokiem roześmianych łasuchów :)