Wykonanie

Ja lubię, On lubi, Oni też lubią. Wy pewnie też wolicie
sałatkę w takie dni jak ten. Kilkanaście minut, jeden palnik w użyciu, piekarnik w odstawce i lekki, świeży, chrupiący obiad na talerzu. Chrupiący, bo
groszek cukrowy nie może być inny, lekki, bo wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny, świeży, bo
mięta i
pomarańcza już się o to postarały. Zwieńczenie
jajkiem w koszulce czy smażoną
mozzarellą to moja kulinarna fanaberia, ale nikomu na talerzu nie została, ta fanaberiaSkładniki na 4 porcje:1 szklanka czarnej
soczewicy (beluga)2 szklanki
wody1 łyżeczka
sosu sojowego Tamariskórka otarta z
pomarańczy2 szklanki ugotowanego
bobu1 opakowanie
cukrowego groszkuGroszek obrać z łyka i zanurzyć w lodowatej wodzie.
Soczewicę zalać
wodą i gotować około 20 minut (będzie al dente). Jeśli została
woda odlać, dodać
skórkę pomarańczową, łyżeczkę
sosu sojowego, łyżkę dressingu, wymieszać i przykryć.
Bób zalać zimną
wodą. Gotować trzy minuty. Odcedzić, przelać zimną
wodą, obrać. Wymieszać z łyżką dressingu, przykryć, odstawić.
Groszek odcedzić i każdy pokroić na trzy skośne paski. Połączyć
soczewicę,
bób,
groszek i wymieszać z pozostałym sosem.


Dressing:1 łyżeczka miodowej
musztardy1 łyżka
octu jabłkowego2 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżki posiekanej
mięty ogrodowejświeżo mielony
pieprz1 łyżka
sosu sojowego Tamari
olej słonecznikowyMusztardę wymieszać z
miętą,
sosem sojowym,
sokiem i
octem. Dolewać stopniowo
olej, aż uzyskamy konsystencję sosu. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem
Chutney:łyżka czerwonych
porzeczek2 łyżki
malin2 łyżki
syropu klonowego1 łyżka
octu jabłkowegopół łyżeczki
pieprzu syczuańskiego
Owoce włożyć do garnuszka z grubym dnem. Zagotować i odparować połowę
wody. Doprawić
syropem,
octem i
pieprzem.Dodatkowo:plastry
mozzarellido panierowania: 2 czubate łyżki
bułki tartej ze zmielonym, złotym lnem, 1
jajkooliwa do smażeniaDla dziecka ugotować
jajko w koszulce i podać z
porzeczkowym chutneyem.Dla dorosłych plastry
mozzarelli obtaczać w
jajku, później w
bułce, znowu w
jajku i jeszcze raz w
bułce. Smażyć na rozgrzanej
oliwie z obydwu stron, aż zacznie się rozpuszczać. Podać polaną chutneyem.

