Wykonanie

Uwielbiam sałatki zwłaszcza, że można je zrobić dosłownie z wszystkiego co nam wpadnie akurat w ręką. Tę
sałatkę podpatrzyłam w magazynie dodawanego w supermarkecie Asda.
Sałatka prosta, bardzo smaczna i idealna na te upały, które od dwóch tygodni u nas panują.Składniki:2 puszki
tuńczyka w oleju25 dag
fasolki szparagowej20 dag
pomidorków koktajlowych1
czerwona cebula6
jajek1 puszka
groszku konserwowegoSos:6 dużych łyżek
oliwy2 duże łyżki
musztardy stołowej1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
octu jabłkowegosól i
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy z łupek.
Fasolkę szparagową oczyszczamy, kroimy na pół, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu
fasolkę odcedzamy i studzimy.


Do miski wrzucamy
tuńczyka uprzednio odcedzonego z nadmiaru
oleju. Do
tuńczyka dodajemy: pokrojoną w piórka
cebulę, odcedzony
groszek konserwowy, pokrojone w ósemki
jajka, ostudzoną
fasolę szparagową oraz
pomidorki koktajlowe.

Wszystkie składniki na sos w rzucamy do blendera.

Dokładnie miksujemy.

Gotowym sosem oblewamy uprzednio przygotowane warzywa z
tuńczykiem.

Całą zawartość miski dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerz. Smacznego !!!




