Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was coś innego. Do sałatki, którą przygotowałam tydzień temu potrzebowałam
majonezu. Niestety, w lodówce go nie zastałam...Z braku czasu na wyprawę do sklepu pokusiłam się o zrobienie swojego, nieco innego niż zwykłe. Chciałam nadać mu ,,charakteru".Zamiast
oleju użyłam
oliwy, która nadała mu bardzo specyficzny i moim zdaniem przepyszny smak. Był to kolejny eksperyment, który uzmaję za udany :)Składniki:1
jajko,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
oregano,łyżeczka
octu jabłkowego,łyżeczka
soku z cytyny,łyżeczka
cukru,łyżka
musztardy DijonWykonanie:Uwaga: Wszystkie składniki musi
mieć temperaturę pokojową!
Jajko wraz z
musztardą,
przyprawami,
cukrem,
octem i
sokiem z cytryny rozmiksować na gładką masę.Na wolnych obrotach miksować całość,
oliwę dodawać bardzo ostrożnie, z początku po kropelce. Wraz z miksowaniem
majonez powinien zacząć gęstnieć, wlewać
oliwe aż do uzyskania porządanej konsystencji.Schłodzić w lodówce.Smacznego!