ßßß Cookit - przepis na Domowa musztarda

Domowa musztarda

nazwa

Wykonanie

Bomba, naprawdę bombowa ta musztarda, słodko, słono, lekko ostra. Pyszna. Szybka i prosta do zrobienia trzeba tylko poczekać z konsumpcją 3 dni, żeby wszystko fajnie się przegryzło. Przepis z z Tego bloga.
Składniki :
5 łyżek musztardy w proszku ( użyłam firmy Colman`s )
100 g cukru
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany ( 12-18%)
1 łyżka oliwy z oliwek ( zapomniałam dodać ;))
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
Musztardę, sól i cukier dobrze mieszamy tak aby rozbić wszystkie grudki. Przesypujemy całość do rondelka i umieszczamy na średnim ogniu. Dodajemy po 1 łyżce śmietany mieszając tak aby nie było żadnych grudek. Kiedy dodamy już całą śmietanę dokładamy resztę składników. Dobrze mieszamy,skręcamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy 7 minut. Mieszanina zgęstnieje i nieco ściemnieje.
Zestawiamy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni, żeby składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie można spożywać. Musztardę przechowujemy w lodówce 2-3 tygodnie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/04/Domowa-musztarda.html