Wykonanie
Bomba, naprawdę bombowa ta
musztarda, słodko, słono, lekko ostra. Pyszna. Szybka i prosta do zrobienia trzeba tylko poczekać z konsumpcją 3 dni, żeby wszystko fajnie się przegryzło. Przepis z z Tego bloga.
Składniki :5 łyżek
musztardy w proszku ( użyłam firmy Colman`s )100 g
cukru1 łyżeczka
soli200 ml
śmietany ( 12-18%)1 łyżka
oliwy z oliwek ( zapomniałam dodać ;))2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżka
soku z cytrynyMusztardę,
sól i
cukier dobrze mieszamy tak aby rozbić wszystkie grudki. Przesypujemy całość do rondelka i umieszczamy na średnim ogniu. Dodajemy po 1 łyżce
śmietany mieszając tak aby nie było żadnych grudek. Kiedy dodamy już całą
śmietanę dokładamy resztę składników. Dobrze mieszamy,skręcamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy 7 minut. Mieszanina zgęstnieje i nieco ściemnieje.Zestawiamy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni, żeby składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie można spożywać.
Musztardę przechowujemy w lodówce 2-3 tygodnie.Smacznego :)