ßßß Cookit - przepis na 164. Surówka na zimę

164. Surówka na zimę

nazwa

Wykonanie

Już teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato.
3 kg białej kapusty
3 cebule - pokroić w kostkę
3 marchwie - zetrzeć na tarce
3 łyżki musztardy
Zalewa:
1/2 szklanki oliwy
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem zalać kapustę, cebulę i marchewkę, dodać musztardę, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/09/surkowka-na-zime.html