Wykonanie
Prosta, szybka i bardzo smaczna
sałatka obiadowa z
czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta
schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną
kaczką czy gęsią. Polecam :)Składniki- 1 mała główka
czerwonej kapusty- 1
cebula-
ocet-
oliwa z oliwek-
sól,
cukier,- kostka
cebulki sproszkowanejWykonanie
Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam
wodą tak aby przykryła
kapustę, następnie do gotującej
kapusty dodaję obraną
cebulę w całości, pół łyżki
soli i łyżeczkę
cukru. Kiedy
kapusta jest miękka, odcedzam ją, wyjmuję
cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę
octu, mieszam aż
kapusta zmieni kolor na wrzosowy. Gdy przestygnie polewam 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek, doprawiam suszona
cebulką.
Kapustka najlepiej smakuje lekko podgrzana, chodź na zimno też jest niczego sobie.Smacznego :)