Wykonanie
Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa. Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru. W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza. Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji). Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek.
Składniki:1 mała główka
białej kapusty1
cebula2
marchewkiZalewa:1 łyżka
musztardy1/4 - 1/2 szklanki
octu1 niepełna szklanka
oleju1/2 szklanki
wody1/2 łyżki
solipieprz1/4 - 1/2 szklanki
cukruWykonanie:
Kapustę poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na tarce, a
cebulę posiekać. Wymieszać. Składniki zalewy włożyć do garnka. Proporcje dobrać do indywidualnego smaku. Całość zagotować i przestudzić. Lekko ciepłą zalewą zalać
kapustę,
marchew i
cebulę. Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.