ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa. Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru. W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza. Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji). Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek.
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 cebula
2 marchewki
Zalewa:
1 łyżka musztardy
1/4 - 1/2 szklanki octu
1 niepełna szklanka oleju
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki soli
pieprz
1/4 - 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wymieszać. Składniki zalewy włożyć do garnka. Proporcje dobrać do indywidualnego smaku. Całość zagotować i przestudzić. Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę. Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Surowka-z-bialej-kapusty.html