Wykonanie
Niezwykła
sałatka z bardzo zwykłych i tanich składników. Smaczny dodatek do obiadu, dań z grilla, czy fast-foodu. Przyznam szczerze, że ja mogłabym jeść ją samą, jako samodzielne danie. Surówka im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza i bardziej chrupiąca.Składniki:1 i 1/2 kg
kapusty białej (1/2 średniej wielkości główki)2 duże
marchewki1 średnia
cebula1/2 łyżeczki mielonego
pieprzuzalewa1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
cukru1/2 litra
wody1 łyżka
soliKapustę, obrane
marchewki i
cebulę szatkujemy (ja wszystko przepuszczam przez szatkownicę elektryczną). Warzywa przenosimy do dużego garnka. Doprawiamy je
pieprzem.W rondelku zagotowujemy
wodę z pozostałymi składnikami zalewy. Wrzącą mieszanką zalewamy warzywa. Całość przykrywamy pokrywką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 24 godziny. Następnie przekładamy
sałatkę do czystych, wyparzonych słoików. Wstawiamy je do lodówki.
Sałatkę możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.