ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Nie sądziłam, że zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.
Składniki:
5-6 szklanek białej kapusty
2 marchewki
1-2 cebule
Składniki na zalewę:
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
1 łyżka soli
1/2 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce nawet 3 dni.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/07/Slodko-kwasna-surowka-z-bialej-kapusty.html