Wykonanie
Nie sądziłam, że zwykła surówka z
białej kapusty,
marchewki i
cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny
ocet z
cukrem.
Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.
Składniki:5-6 szklanek
białej kapusty2
marchewki1-2
cebuleSkładniki na zalewę:1/2 szklanki
oleju1/4 szklanki
octu1 łyżka
soli1/2 szklanki
wody5 łyżek
cukru1 łyżeczka
pieprzu (może być mniej)
Kapustę posiekać,
marchewkę zetrzeć,
cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z
kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce nawet 3 dni.Smacznego:)