Wykonanie
Przyszła najwyższa
pora aby zaopatrzyć się w zimowe zapasy.Tym razem proponuję Wam
sałatkę wielowarzywną, która idealnie nadaje się do drugiego dania.
Sałatka jest przepyszna i bardzo kolorowa. Jeśli wolicie mniej ostrą to należy dodać mniej
octu i po sprawie.Teraz warzywa są najtańsze więc taki mix warzywny nie będzie stanowił większego wydatku a w zimie zaoszczędzicie sporo czasu na przygotowanie surówki do obiadu i pieniędzy.Gorąco polecam!!
1 główka
kapusty białej0,5 kg
marchewki0,5 kg
ogórków gruntowych średniej wielkości0,5 kg
papryki czerwonej3
cebulezalewa:0,5 litra
wody1,5 szklanki
cukru1 szklanka
octu4 łyżki
oleju1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzuWszystkie warzywa oczyścić i zetrzeć na szatkownicy.
Marchewkę można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Warzywa wymieszać.Składniki zalewy zagotować i wlać do warzyw.
Sałatkę wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.Słoiki pasteryzować około 15-20 minut.Smacznego!!