Wykonanie
Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud,
miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie
będę mieć jak tego sprawdzić :)
Co trzeba?
2 kg
białej kapusty3
cebule3
marchewki2
papryki czerwoneZalewa:
1 szklanka
oleju0,5 szklanki
octu3 łyżki
musztardy stołowej
2 łyżki
soli3/4 szklanki
cukruCo i jak?
Kapustę poszatkować,
cebulę pokroić w piórka,
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!