ßßß
Może nie 'najłatwiejsze w świecie', ale proste, wilgotne, puszyste - najlepsze ciasto ucierane na rozpoczęcie sezonu śliwkowego. Piekłam je razem z Wami w wersji z rabarbarem i kruszonką, potem z serem i truskawkami, przyszła więc pora na śliwkowe z lukrem :-). Wypróbujcie, warto!Składniki na ciasto:125 g masła120 - 150 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka180 g mąki pszennej60 g skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)1 łyżeczka cynamonu900 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy grzbietu łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.Ciasto jest bardzo delikatne, najlepiej się kroi po wystudzeniu.Smacznego :-).
