ßßß
Proste ciasto ucierane z kruszonką na początek sezonu śliwkowego :-). Ciasto jest miękkie w konsystencji, słodkie w sam raz, przyjemnie kwaskowe od śliwek a cynamonowa kruszonka to kropka nad 'i'. Eksperymentowałam trochę z wysokością ciasta, ale podałam Wam przepis ze zmniejszoną ilością składników (Wam ciasto wyjdzie odrobinę niższe niż na zdjeciach), ponieważ lepiej jak jest więcej śliwek, a mniej ciasta ;-).Składniki na ciasto:125 g masła150 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka180 g mąki pszennej60 g skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%800 g śliwek, odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć przepołowione śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.Składniki na kruszonkę:100 g mąki pszennej50 g cukru60 g masła, roztopionego2 łyżeczki cynamonuWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.Smacznego :-).
